Цікаві зустрічі у військово-морському ліцеї


День 15 березня 2018 р. у військово-морському ліцеї (м. Одеса, бувш. Севастопіль) був насичений цікавими зустрічами.

Історик, радник заступника голови Адміністрації Президента України Василь Павлов колись був причетним до створення ліцею у Севастополі у 2009 р. Цього разу він мав насичений одноденний візит до Одеси, та зустріч із ліцеїстами була також запланована.

Василь Павлов є науковим керівником книги “Історія українського війська”, одним із тих, хто є рушієм появи історичної політики в Україні.

В Одесі він провів дві зустрічі із ліцеїстами та курсантами Інституту ВМС.

Цікава зустріч із істориком, радником заступника голови Адміністрації Президента України Василем Павловим, сьогодні відбулася у Військово-морському ліцеї.

В свій час, Василь Павлов стояв у витоків формування ліцею в м.Севастополі і тому доля Військово-морського ліцею йому небайдужа. На зустрічі з істориком був присутній представник Командування ВМС капітан 2 рангу Володимир Новохацький.

Просто, доступно, охоплюючи всі часи українського війска( є автором книги “Історія українського війська”), Василь Павлов розповідав ліцеїстам про українського генерала Марка Безручка, заслуженого в боротьбі з більшовиками, на могилу(могила у Варшаві)якого двічі на рік міністр оборони Польщі покладає квіти, про поета Володимира Сосюру, котрий народився (тепер уже відомому кожному українцю і не тільки) в м. Дебальцево та написав чудовий вірш “Любіть Україну” і… багато інших цікавих фактів з історіі Украіни . Ліцеїсти, мов із життєдайного джерела, черпали факти історії своєі краіни, тому, в свою чергу, і запитань було не менше. Війна і Крим-найбільш хвилюючі питання та широко відкриті очі хлопчаків. “Я бачив ваші очі,-сказав історик-вони

справжні”. Дякуємо Василю Павлову, що завітав у гості і привідкрив ще одні двері в історію минулого нашої України. Чекаємо наступноі зустрічі.

15 березня перед курсантами та постійним складом Інституту ВМС виступив радник заступника голови адміністрації Президента України Василь Борисович Павлов – український історик, автор багатьох досліджень та видань про військову історію України.

”Сучасна мілітарна історія“ – така тема була представлена особовому складу нашого вишу.

”Історія – один з основних видів зброї, вона не летальна, але має летальні наслідки“, – такою була одна з головних тез лекції.

Щиро дякуємо Василю Борисовичу за душевну атмосферу, цікаву та корисну для нас лекцію.

Слава Україні!

Джерело

Цього ж дня до ліцею завітав одеський публіцист Сергій Дібров. Окрім цікавої розповіді про УПА та його останнього керівника Кука, Сергій подарував у бібліотеку навчального закладу книжки.

Візит цікавих людей до Військово-морського ліцею продовжується. Публіцист Сергій Дібров завітав до вихованців ліцею, щоб поділитися спогадами знайомства з легендарним повстанцем – останнім головнокомандувачем УПА Василем Куком і ще раз перегорнути сторінки історії визвольного руху України і її героів. В подарунок для ліцеїстів гість приніс неймовірні книги Василя Кука “УПА в запитаннях і відповідях Головного командира”, Ярослава Святко “Розвідник воюючої країни” … про життя діячів українського національно-визвольного руху. Приємним фактом було ще й те, що Військово-морський ліцей першим в Одесі, серед всіх навчальних закладів, отримав ці унікальні книги. Неймовірну спадщину боротьби в підпіллі ( в т.ч. позивні) отримали українські військові сьогодення від своїх предків. Українці повинні жити за Україну допомогти ворогам померти,а самим залишитися живими…на всі віки!


Залишити коментар